12 januari 2010

Gyarustilen - Kogyaru - コギャル ^^

Ordet kogyaru kommer ifrån japanskans kogakusei vilket betyder high school student/gal. Kogyaru är ytterligare en genre inom den japanska modestilen Gyaru. Stilen växte sig likt stilen  Ganguro populär i mitten av 90-talet och detta mycket genom den japanska tv-serien Za koyaru naito (The kogal night) som sändes 1993.

Japanska popsångerskan Namie Amuro bidrog också stort till det ökade intresset för stilen och introducerade platåskor som en del av den japanska modevärlden år 1994. Kogyarus gillar likt ganguros att sola sig och sminka sig dramatiskt. Kogyarus sägs gärna visa upp sina materiella tillgångar, tillgångar som de i regel äger till förmån av sina rika föräldrar.

Kogals använder ofta hårförlängningar, håret är i regel färgat blont eller ljusbrunt. En typisk kogyaru look är den obligatoriska skoluniformen med en twist. Istället för de vanligare svarta knästrumporna bär kogals vita löst sittande knäsockor ihop med uniformen. Utöver denna look gillas figurnära kläder i starka färger, platåskor och globalt kända märkesprodukter.

Kogyarus är även kända för att alltid äga den nyaste japanska elektroniken. Trendens fokus ligger på att rikta uppmärksamhet till deras rika konsumerande livsstil. De spenderar mycket pengar och tid på att shoppa
i det populära shoppingdistrikten Shibuya och Harajuku i Tokyo.

Källa: Den japanska modetidiningen Egg 

2 kommentarer:

AnnieBanani sa...

nja.. på bilderna har du vanliga gyarus. Kogal hamdlar delvis om konsumption men stilmässigt så är det mer "highschool". Tror du kan kolla google om det också ^^

Talkingclothes.se sa...

Hej Annie bilderna ovan visar Kogyarus/Kogals. Dessa är inte "vanliga" gyarus. Vanliga Gyarus solar sig inte och de använder inte heller brunkräm.

Kogyaru/Kogal betyder liten flicka på svenska och stilen är helt klart ungdomlig. Jag gissar att du fått känslan av "highschool" genom att du tittat på många bilder där de burit sin skoluniform?

Skoluniformen + stora lösa knäsockar har sedan länge varit en populär kogyaru look. Detta eftersom skoluniformen är obligatorisk i Japan och för att det är tjejer inom den åldersgruppen som tillämpar stilen Kogal. Detta definierar dock inte uppkomsten av trenden.

Kogals är tonårsflickor som i princip blir "bortskämda" av sina föräldrar.

Syftet är att visa att kommer från en familj med god ekonomisk standard. De visar detta genom att bära de senaste märkeskläderna i kombination med det senaste inom accessoarer och elektronik.

Vi tar alltid del av mycket information innan vi postar inlägg i Japanska modestilar för att ge en så ärlig bild som möjligt. Vi har också bott i Japan i 4 mån och har därför en del egna erfarenheter.

Mvh Talkingclothes