12 januari 2010

Japanska Gyaru Stilar - Ganguro ガングロ ^^

Ganguro betyder svartansikte på japanska. Ganguro beskriver en unik Japansk gyarustil som startades i Japan under 90-talet och som växte till en större mer utbredd modetrend fram till år 2000. Historien bakom uppkomsten av stilen ganguro tros bottna i ett uppror mot dåvarande japanska skönhetsideal, att
alla ska vara en i mängden (skoluniformer) man fick ej sticka ut etc.

Stilen ganguro är idag så gott som utdöd men andra nya genrer av ganguro vid namn yamanba, manba och banba har funnits och finns fortfarande.

Ganguros bar relativt sexiga, utmanande kläder i färgstarka neonfärger. Korta kjolar och urringade linnen, somriga mönster samt andra plagg med figurnära passform var det vanligaste. På fötterna var det oftast olika former av höga platåskor som gällde.

Gangurostilen utmärker sig från andra gyarustilar genom dess antingen solbrända hy eller mörkbruna hyfärg skapad av mörkbrun foundation i kombination med deras blekta hår. Det var först i samband med uppkomsten av ganguro på 90-talet som chapustu (hår som färgas ljusare) började förekomma i Japan. Håret kunde vara allt från ljusblont till orange eller grått/silvrigt.

Ganguro Gyarus har även en mycket dramatisk sminkning bestående av vit eyeliner och ögonskugga, svart eyeliner och vitt läppstift. Lösögonfransar är ett lika stort måste här som inom andra gyaru inriktningar.

Sminkningen är otroligt viktig eftersom det till stor del är den som idag skiljer Ganguros, Yamanbas och Manbas ifrån varandra.

Källor:
Harajukustyle.net
EGG tidningar

0 kommentarer: