10 oktober 2009

Japanska Modestilar - Japansk Lolita ロリータファッション

Japansk Lolita är ytterligare en japansk modetrend som likt gyaru kan delas in i olika genrer. Information om olika typer av japansk lolita kommer postas på bloggen allt eftersom. Det första inlägget om lolita tillägnar vi istället åt att beskriva de mest igenkända klädkombinationerna, detaljerna samt typer av plagg och accessoarer som ofta återkommer mer eller mindre i olika lolita genrer.

Japansk Lolita är en subkultur som tros har uppkommit omkring 1970-talet men som blivit erkänd snarare från 1990-talet. Ordet lolita har i detta fall inget med sex att göra. Lolita är ett wasei-eigo ord vilket betyder japanskformad engelska. Omkring uppkomsten av stilen hade Japan nämligen olika former av relationer till Portugal och japanska kvinnor/tjejer fick helt enkelt för sig att lolita betydde något sött på portugisiska och döpte därav denna stilyttring till just det.

Stilen har vuxit fram ur inspiration från den viktorianska eran samt rococo perioden. Knälånga Cupcakeformade klänningar och kjolar med hög midja är ett måste om du ska vara lolita. En fyllig tylllkjol krävs alltid för att du ska få den rätta siluetten.

Skjortor, blusar och kappor är det viktigaste överdelarna. Strumpbyxor, over knee stumpor, skor med rundad tå är andra exempel på artiklar som återkommer i de flesta lolita genrer. Frekvent återkommande accesoarer är paraply och breda detaljerade hårband.

Lolitaplaggen har ofta både direkt synliga samt mindre synliga detaljer. Korsettsnöring, satinrosetter och virkade fållar är några exempel. Vanligt förekommande material är bomull, polyester, spets, satin och sammet.

Källor: Egna iakttagelser
Tokyofashion.com 
Tidningen Kera 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill också ha :)

Ami sa...

Hehe... ^^ Coola, även om det kanske inte är något som jag själv skulle ha valt. 8D Tack för kommentaren btw! ^^

Anonym sa...

good share, great article, very usefull for us...thank you

JapanKoreafreak sa...

Jag älskar lolita stil! Fast skulle faktisk inte ha den på mig och gå ut på gatan :S